Rastilan kartanon historia

Rastilan kartano rakennettiin 1850 puolivälin paikkeilla silloisen Rassbölen tilan uudeksi päärakennukseksi. Tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa. Kartanon rakennutti tilan siihen aikaan omistanut meriupseeri August Melan. Rassbölen tila kattoi kokonaisuudessaan 250,73 hehtaarin alueen ja oli Vuosaaren toiseksi suurin tila heti Nordsön ratsutilan jälkeen. Vuosien varrella Rastilan kartanoa ovat hallinoinneet useat omistajat ja vuokralaiset, jotka ovat suunnitelleet ja tehneetkin uudistuksia ja korjauksia Kartanolla, kuten terassien ja verantojen rakentaminen, erillisten “tähystysikkunoiden” rakentaminen ja luonnonkivisen sokkelin uusiminen. Rastilan kartano on myös aikojen saatossa ollut eri värinen. Vielä 1940-luvun lopulla kartano oli väriltään vaalea.

 
Cafe Monami - Rastilan kartano

KARTANON VIIMEISET YKSITYISET ASUKKAAT

Agronomi Colérus oli 1930-luvulla vuokrannut Rastbölen tilan Ahlqvistin suvulta ja piti kartanolla kesäisin aina täysihoitolaa, sekä viljeli maita. Tähän aikaan Rastilan kartano oli oikea maalaiskartano. Coléruksen perheellä oli seitsemän lasta ja kotieläiminä kissa, joskus koira ja kesäisin aina sika. Agronomi Coléruksen perhe oli viimeinen Kartanoa asuttanut yksityisperhe. Walter ja Ingrid Ahlqvistin perikunta myi Rastbölen tilan Helsingin kaupungille vuonna 1951. Kaupungin omistuksen aikana tilan alueet toimivat ulkoilu- ja leirintäalueina. Rastilan kartano on Helsingin kaupungin omistuksen aikana toiminut retkeilymajana, leirintäkeskuksena ja ulkoilumajana, sekä sittemin tiloissa on toiminut usempi ravintolayrittäjä.

Rastilan kartano

RASTILAN KARTANO 1930-LUVULLA

Rastbölen päärakennus 1930-luvun alkupuolella. Rastilan Kartano on jo hyvin pitkälle nykyisessä ilmeessään.

Rastilan kartano

KARTANON UUDISTUSSUUNNITELMA 1909

Kuvassa on Rastbölen kartano eteläisen julkisivun puolelta esitettynä. Anton Elvingin tilaamassa ja Arkkitehti Birger Federleyn piirtämässä uudistussuunnitelmassa kartano olisi saanut todellisen kasvojenkohotuksen. Tämä jäi kuitenkin pelkäksi suunnitelmaksi.


CAFE MONAMI

Vuoden 2017 kesästä lähtien Rastilan Leirintäalueen sisäpuolella sijaitsevan Rastilan kartanon tiloissa on toiminut kahvila-ravintola Cafe Monami. Cafe Monamissa tarjoillaan kartanon keittiössä valmistettuja ruokia ja leivonnaisia. Kartanolla voidaan järjestää yritys- ja yksityistilaisuuksia, esimerkiksi juhlia, kokouksia ja muita tapahtumia. Kartanolla järjestetään myös musiikkiklubeja ja muita erilaisia tapahtumia. Kartanoa on remontoitu skandinaavisen modernilla tyylillä, mutta vanhaa kartanoestetiikkaa ja historiaa vaalien ja kunnioittaen.

Rastilan kartano ilmakuva
Rastilan kartano
Rastilan kartano - Kahvila-sali


Tämän lyhyen historiikin pääasiallisena lähteenä toimi Matti Lipposen teos “Rastböle - Maiseman historiaa Vuosaaressa”.